Єжи Тарґальський: Антиукраїнська політика є самогубством для Польщі

Польський політолог та історик Єжи Тарґальський застерігає, що без України ідея Міжмор’я може завершитися катастрофою. Про це повідомляє «Польське радіо».  «Якщо ми відвернемося від України, то проект Міжмор’я не буде правильно функціонувати», – сказав у розмові з порталом fronda.pl доктор Єжи Тарґальський.

«Антиукраїнська політика, яку хоче почати частина політиків «Права і справедливості», є самогубством, тому що не можна побудувати економічне співтовариство нашого регіону без України. Це завершиться катастрофою, адже неможливо це робити без України. Натомість антиукраїнська кампанія, яка все більше розвивається у Польщі, є короткозорою дією, спрямованою на отримання голосів виборців і торги з російськими резонаторами», – наголосив він. Історик звертає увагу, що у питаннях міжнародної політики потрібно пам’ятати, що Угорщина грає на Росію.

«На мою думку, Угорщина та Австрія виступили проти запрошення України (до проекту Міжмор’я – ред.), хоча Польща і президент Анджей Дуда запрошував Україну. Нині маємо заяву прем’єра Орбана (угорський прем’єр Віктор Орбан – ред.), з якої можна зробити висновок про те, що Угорщина підтримує будівництво Nord Stream 2. А отже маємо наступну ситуацію – Угорщина, яку ми так дуже любимо, бо не маємо жодних спільних історичних спірних моментів, підтримує Nord Stream 2, оскільки угорці грають на Росію, натомість Україна, яку дедалі більше поляків ненавидить, виступає проти Nord Stream 2, подібно як Америка і Польща. Це показує, де є спільні інтереси. Спільні інтереси не мають нічого спільного з поглядами на історію. Спільні інтереси – це турбота про власну безпеку. », – відзначив Єжи Тарґальський.

«Якщо ми відвернемося від України, проект Міжмор’я не буде правильно функціонувати. Російські інтереси будуть представлені всередині групи Австрією та Угорщиною. Натомість не буде порозуміння «Трьох» – Польщі, Румунії та України. Цей трикутник за своєю природою є найсильнішим щодо свого потенціалу і він повинен бути основою для регіону Адріатичного, Балтійського і Чорного морів, що гарантує незалежність від Росії. Покидання України означає, що, по-перше, ми не гарантуємо собі безпеку у геополітичному устрої, а, по-друге, те, що називаємо Тримор’ям, тобто держави регіону, які є водночас членами Європейського Союзу, будуть абсолютно «беззубими» щодо Росії, а також інфільтровані зсередини. Держави, котрі грають на Росію, отримають надто великий вплив – до двох згаданих країн може приєднатися також Словаччина. Можемо повністю втратити владу всередині. Існує така небезпека», – застеріг Єжи Тарґальський у розмові з порталом.

http://zik.ua/news/2017/07/11/antyukrainska_polityka_ie_samogubstvom__polskyy_politolog_1130045

11.07.2017.

f0882efbb76c95c99b3a2645d65c7575

Поділитися